Instagram ohjeet Suomi

Instagram ohjeet Suomi

Instagram on nykyään yksi suosituimmista sovelluksista, jota voi hyödyntää myös markkinoinnissa. Halusimme kirjoittaa Instagramin perusteista sekä sen käyttöönotosta. Jos Instagramia käytetään markkinoinnin kanavana, niin sen peruskäyttö tulee olla hallussa hyvin. Lue tästä vinkit sekä ohjeet sen käyttöön. 

Instagram käyttöohje

Instagramin käyttöönottaminen on todella yksinkertaista, siihen tarvitaan ainoastaan älypuhelin. Sovellus toimii iOS, Android sekä Windows Phone 8- käyttöjärjestelmissä. Sovellus ladataan nopeasti puhelimen omasta sovelluskaupasta ja yleensä sen löytää suosituimpien ilmaisten sovelluksien joukosta. 

Sovelluksen lataamisen jälkeen päästään rekisteröitymis vaiheeseen. Käyttäjänimen valitsemiseen kannttaa käyttää aikaa sekä varautua siihen että siinä on olemassa joitakin rajoituksia. Esimerkiksi domaineja tai url-osoitteita ei käyttäjänimessä saa olla eikä valmiiksi käytössä olevia nimiä. Koko profiilin sekä tietojen tulee olla lainmukaisia.

Instagram ikonit

Instagramissa on käytössä ikonit, jotka tarkottavat eri asioita. Listasimme tähän kaikki ikonit sekä niiden tarkoitukset.

Talo – Kun klikkaat tätä kuvaa, pääset etusivulle ja näet kaikkien seuraamiesi profiilien kuvat sekä julkaisut. 

Suurennuslasi – Painaessasi tätä ikonia, pystyt etsimään mieleisiä aihepiirejä, ihmisiä tai paikkoja Instagramissa. 

Plussa – Löydät tämän ikonin keskeltä alalaatikkoa. Tästä napista pystyt ottamaan tai lisäämään omasta kuvagalleriasta kuvan sekä videon. 

Sydän – Sydäntä painamalla näet jos joku profiili alkaa seuraamaan sinua sekä tykkää tai kommentoi sinun julkaisuasi. Tähän tulee myös ehdotukset jos joku tuttu liittyy Instagramiin esimerkiksi Facebook kavereistasi. 

Hahmo – Tämä on profiili-ikoni, jonka avulla pääset omaan profiiliisi esimerkiksi muokkaamaan asetuksia tai ilmoituksia.

Kolmio – Tämän sivun taakse kätkeytyy yksityisviestit eli direct messaget, tunnetummin dm-viestit. 

Tv – Pääset aloittamaan ig-tv:n.

Kamera – Kameran kuvasta pääset lisäämään storyn eli tarinan omaan profiiliin. Tarina pysyy 24 tuntia profiilissasi. 

Instagram profiilin muokkaaminen

Instagramiin rekisteröitymisen jälkeen pääset muokkaamaan profiilia sekä sen tietoja. Profiilia pystyt muokkaamaan painamalla oikealla puolella olevaa hahmon kuvaa, joka ohjaa sinut omaan profiiliisi. Tämän jälkeen paina muokkaa profiilia kohtaa. Pystyt muokkaamaan nimeä, joka näkyy profiilissa muille käyttäjille sekä muuttamaan muita oleellisia tietoja. Profiiliin on suositeltavaa kirjoittaa sähköposti, liittää nettisivut tai Facebook sivut sekä kirjoittaa lyhyt esittely joko itsestäsi tai yrityksestäsi. 

Muokkauksesta pääset myös lataamaan profiilikuvan sekä valita haluatko, että profiilisi on julkinen vai yksityinen. Jos haluat profiilisi olevan yksityinen, niin julkaisusi näkyvät ainoastaan seuraajillesi, jotka olet hyväksynyt. Julkinen tili näkyy kaikille, jotka käyttävät Instagramia. Voit yhdistää Instagramisi myös Facebookin, Twitterin sekä Tumblrin tileihin.  

Toisen tilin lisääminen Instagramiin

Halutessasi voit liittää yrityksen Instagrami tilin henkilökohtaisen tilin alle, jolloin pystyt käyttämään helposti molempia tilejä ilman kirjautumista. Pystyt tekemään tämän menemällä omaan profiiliin, painamalla oman nimimerkin kohdasta löytyvästä pienestä nuolesta ja lisää tili kohtaa. Lisäämisen jälkeen voit samasta paikasta valita, kumpaa tiliä käytät. Tämän toiminnon voi tehdä myös klikkaamalla hahmo-ikonia etusivulta. 

Julkaiseminen Instagramiin

Julkaiseminen Instagramiin on todella yksinkertaista sekä nopeaa. Pystyt jakamaan niitä klikkaamalla Instagramin alareunasta olevasta plussa painikkeesta. Voit valita myös haluatko ottaa kuvan etu- vai takakameralla. Sovelluksen kautta pystyt siis ottamaan videon tai kuvan joko etu- tai takakameralla sekä vaihtoehtoisesti omasta kuvagalleriasta jo otetuista kuvista tai videoista. Halutessasi voit ottaa kuvan joko salamalla tai ilman. Tämän jälkeen pääset muokkaamaan kuvaa sekä halutessasi valitsemaan siihen filttereitä. 

Filttereiden käyttöohje: 

  • Paina yllä olevaa aurinko-kuvaketta, josta pääset muuttamaan kuvan kirkkautta
  • Klikatessasi suodatin-ikonia, saat esille kaikki käytettävissä olevat filtterit
  • Muokkaa-valikosta saat muut muokkausvaihtoehdot käyttöösi

Kun olet tyytyväinen filttereihin sekä muihin kuvan asetuksiin, pääset kirjoittamaan julkaisemallesi kuvalle kuvatekstin. Kuvateksti on yksi tärkeimmistä toiminnoista hastagien takia. 

Instagram hashtagit julkaisussa

Kuvan julkaisemisessa on tärkeää sisällön lisäksi hashtagien käyttö. Hashtagit ovat sanoja, joiden avulla käyttäjät löytävät julkaisusi etsiessään kuvia. Hashtagit eroitetaan tavallisesta tekstistä käyttämällä #-merkkiä. Tämän lisäksi kuvaan voi lisätä halutessaan muita käyttäjiä kirjoittamalla heidän profiilinsa käyttäjätunnuksen. Käyttäjätunnus laitetaan kuvaan @-merkillä. Muita käyttäjiä sekä hashtageja voi etsiä painamalla suurennuslasin kuvaa. 

Hashtageissa ei voida käyttää välimerkkejä tai välilyöntejä, vaan sanat on kirjoitettava yhteen sekä tägäykset erikseen. Esimerkiksi #kesä, #lämpö tai #ihana #ilma. Instagramissa ei kannata ottaa liian vakavastia kaikkea, sillä huumorilla selviää jo pitkälle. Jos kuvaan on laitettu muutama tehokas hashtagi ja muutamia huumorilla varustettuja tageja, niin monet käyttäjät löytävät julkaisun jo yhden tehokkaan hashtagin avulla. 

Julkaisuista tykkäämien ja kommentoiminen 

Muiden käyttäjien kuvista sekä videoita voi myös tykätä painamalla sydän-nappia, jonka löydät kuvan alapuolelta vasemmalta. Aktiivisesta tykkäämisestä on hyötyä, sillä sen avulla muut käyttäjät löytävät sinun profiilisi paremmin ja halutessaan pääsevät seuraamaan sitä. Muiden kuvia on mahdollista myös kommentoida painamalla sydämen vierestä olevasta puhekuplasta. Klikkaamalla puhekuplaa, avautuu sinulle kommenttikenttä. 

Kommentoinnit näkyvät muille käyttäjille, eli kannattaa tarkasti harkita mitä kommentoin. Kannattaa pitää kommentointi positiivisena sekä asiallisena. Kommentteihin voi myös lisätä erikseen hashtageja samalla tavalla kuin julkaisuihinkin. Jos sinulla on ilmoitukset päällä, nini instagram ilmoittaa tykkäyksistä sekä kommenteista. Löydät ne sydän-ikonia klikkaamalla. 

Muiden käyttäjien seuraaminen Instagramissa

Instagram-sovelluksessa voi seurata myös muita käyttäjiä. Muiden käyttäjien etsimiseen kannattaakin käyttää aikaa, varsinkin silloin jos etsit yrityksellesi sopivia seurattavia. Seuraajien avulla saat näkyvyyttä joko henkilökohtaiseen tai yrityksen profiiliin. Seuraajien määrällä on suhteellisen paljon merkitystä, sillä mitä enemmän seuraajia on, sitä helpommin useimmat ihmiset tavoittavat sisältösi. Jokainen seuraajasi näkee omassa feedissä julkaisusi. 

Instagramissa kannattaa olla aktiivinen, sillä jos tykkäät ja kommentoit muiden julkaisuja, niin kannattaa myös itse säännöllisesti tehdä julkaisuja. Instagram käyttäjiä on erillaisia, jotkut tekevät julkaisuja päivittäin ja jotkut harvemmin. Suositeltavaa on kuitenkin, ettei julkaisemista unohtaisi viikkokausiksi. Vähemmän julkaisevat käyttäjät unohdetaan helpommin, sekä usein sen seurauksena myös omat seuraajat häviävät. Jos omaa tiliä käyttää vähemmän, voidaan se poistaa. 

Instagram stories

Kuvia sekä videoita voi myös lisätä tarina-osioon, jossa ne säilyvät 24 tuntia. Tarinoihin voi laittaa erillaisia kasvofilttereitä sekä tehosteita. Suosituimpia on esimerkiksi boomerang tai superzoom, jotka sisältävät erilaisia ominasuuksia. Ennen käyttöä kannattaa tutustua näihin ominaisuuksiin tarkasti. Storeihin on mahdollsita lisätä myös hashtageja, paikkoja sekä henkilöitä samalla tavalla kuin perinteisiin julkaisuihin. Storeihin voi lisätä myös haluamiaan kyselyitä tai barometrejä, joihin muiden seuraajien on mahdollista reagoida tai kommentoida.

Tarinan voi lisätä ylhäällä olevasta kemran kuvasta tai vaihtoehtoisesti painamalla oma tarina sekä pientä plussa merkkiä sen vierestä. Tarinan lisäämisessä avautuu samanlainen sivu kuin päivitykseen tehtävässä kuvassa. Stoorissa videon maksimipituus voi olla 15  sekuntia. Näet seraamiesi käyttäjien tarinat ylhäällä olevina palloina. Jos et halua nähdä jonkun käyttäjän tarinaa, voit ohittaa sen pyyhkäisemällä vasemmalle. Jos jonkun käyttäjän tarinassa on paljon tekstiä, etkä välttämättä pysty lukemaan sitä siinä ajassa, voit pysäyttää sen painamalla sormen kanssa tarinassa. 

Tarinoita on mahdollista myös kommentoida kommentointi palkin avulla jonka löydät alhaalta. Tarinoiden kommentoinnit menevät kyseisen käyttäjän yksityisviesteihin, joten niitä eivät muut käyttäjät näe. Joissain tapauksissa tarinan julkaisija voi myös estää kommentoinnin kokonaan. Jos tarinan julkaisija ei ole seurattavissasi, niin kommentit menevät viestipyyntöihin. Viestipyynnöistä ei tule ilmoituksia, joten niitä voi olla hankala huomata. Tästä syystä kannattaa tarkkailla direct messagea säännöllisesti esimerkiksi mahdollisten yhteistyö pyyntöjen takia. 

Tarinan julkaisemisen jälkeen, näet alareunasta käyttäjät, jotka ovat nähneet tarinasi. Jos joku muu käyttäjä on tägännyt sinut tarinaan, pystyt jakamaan kyseisen postauksen myös itse omassa tarinassasi. Vaikka olet lisännyt jo tarinaasi julkaisun, voit tehdä uuden painamalla kameran kuvaa tai palloa pitkään, jolloin vaihtoehtoihin ilmestyy uuden tarinan lisääminen. 

Jos käytössäsi oleva tili on yrityksen ja sinulla on seuraajia yli 10 000, voit lisätä tarinaan swipe up linkin. Tämän avulla pystytään ohjaamaan tarinan näkevät käyttäjät suoraan nettisivuille. Jos taas sinulla on 100 seuraajaa, pystyt näkemään kävijätiedot.