Näin lataat puhelimen oikein

Näin lataat puhelimen oikein
H Miksi voit luottaa meihin Lisätietoja

Halvinliittymä. fi noudattaa tiukkaa sisältöpolitiikkaa. Kaikki tiedot tarkistetaan aina ennen julkaisua ja sen jälkeen tasaisin väliajoin. Liittymien hinnat pyritään tarkistamaan päivittäin uusien hinnanmuutosten varalta. Tämä kirjoitus saattaa sisältää viittauksia yhteistyökumppaneidemme tuotteisiin tai palveluihin.

Artikkeli päivitetty 8.4.2022

Puhelimen lataaminen vaikuttaa sen käyttöikään pidemmällä aikavälillä. Monet puhelimen käyttäjät miettivät onko puhelimen lataaminen yöllä turvallista ja järkevää? Tai miten saat pidettyä akun hyvänä pidempään? Kirjoitimme tähän artikkeliin erilaisista latausmahdollisuuksista sekä kerromme vinkkejä, miten pystyt pidentämään puhelimen käyttöikää. 

Näillä vinkeillä pidennät puhelimen akun kestoa

Jokaisen puhelimen akun teho heikkenee ajan mittaan, mutta se miten puhelin ladataan oikeaoppisesti vaikuttaa puhelimen käyttöikään huomattavan paljon. Ennen puhelimen akku oli järkevämpää ladata vasta kun se oli tyhjentynyt kokonaan, mutta nykyajan puhelimissa asia on toisin. 

Teknologian uudistuksen myötä on käyttöön tullut litiumakut, joiden viihtyvyys toimii parhaiten 40 – 80 % varauksessa. Tästä syystä akkua tulisi ladata mielellään usein ja vähän kerrallaan. Paras lämpötila akun lataamiselle on huoneenlämpöinen. Monet tahot suosittelevat, että akun lataamiselle vältettäisiin paikkoja, jossa se on suorassa auringon paisteessa tai liian kylmässä. 

Vältä puhelimen lataamista öisin

Monet puhelimen käyttäjät voivat ajatella, että sen lataaminen öisin olisi järkevin vaihtoehto, koska silloin puhelinta harvemmin käytetään. Vaikka öisin lataamisessa harvemmin on riski ylikuumentumiseen, niin seuraamukset voivat pahimmillaan olla silti kohtalokkaat. Tästä syystä on suositeltavaa välttää puhelimen lataamista öisin. Näiden lisäksi puhelimen pitämistä tyynyn alla kannattaa välttää ylikuumenemisen takia. 

Parhain aika puhelimen lataamiselle on päivä sekä ilta-aikaan. Muistisääntönä voidaan pitää sitä, että puhelin kannattaa ladata silloin kun akun tila on lähemmäs 40 % sekä ottaa puhelin laturista irti kun se on täynnä. Uusimmissa puhelimissa voi olla toiminto, joka katkaisee laitteen virran silloin kun akku on täynnä.

Puhelimen lataaminen langattomasti

Langaton lataaminen on nykyaikaa, sillä se on hyvä vaihtoehto sellaisille puhelimen käyttäjille, jotka vihaavat solmuun meneviä sotkuisia johtokasoja. Puhelimen langaton lataaminen on yksinkertaista, sillä puhelin asetetaan alustalle, jonka jälkeen se alkaa lataamaan akkua. Langatonta latausta etsiessä kannattaa varmistaa, että puhelin ja laturi ovat keskenään yhteensopivia. Esimerkiksi jos Samsungille tarkoitetulla latausalustalla lataa iPhonen, niin se saattaa ladata sen hitaammin. Näiden lisäksi puhelimen tulee olla sellainen, joka tukee langattoman lataus vaihtoehdon. 

Autolaturilla lataaminen

Puhelimen lataaminen autolaturilla saattaa olla hyödyllistä varsinkin silloin jos käytät puhelimen kartta toimintoa, sillä se kuluttaa paljon enemmän akkua. Toinen akkua kuluttava toiminto on musiikin kuunteleminen Bluetoothin kautta autossa. Jos haluat varmistua, että puhelimesi akkua on riittävästi vielä ajon jälkeen, niin autolaturi on hyvä vaihtoehto puhelimen lataamiselle. 

Lataaminen varavirtalähteellä

Powerbank eli varavirtalähde on hyvä vaihtoehto sillon, jos ei ole mahdollista saada ladattua puhelinta pistokkeen kautta. Nykyaikana varavirtalähteitä on monenlaisia joko nopeaan  hätälataukseen tai pidempään sekä useampaan latauskertaan tarkoitettuja. 

Varavirtalähteitä voi käyttää melkein missä tahansa paikassa, kuitenkin joissain paikoissa niillekkin voi olla rajoituksia. Esimeriksi välttämättä kaikissa lentokoneissa ei saa käyttää varavirtalähteitä ollenkaan, siitä syystä tämä kannattaa tarkistaa oman lentoyhtiön säännöistä ennen matkaa.