Telemarkkinointikielto

Suomen henkilötietolain mukaan kuluttajille on oikeus kieltää joka tilanteessa omien henkilötietojen käyttö telemarkkinointiin ja Telemarkkinointikieltosuoramarkkinointiin. Kannattaa aina muistaa pitää puolensa tässä asiassa, koska esimerkiksi lain mukaan puhelinmyyjän on merkittävä puhelimessa asiakkaan antama suoramarkkinointikielto asianomaisen yrityksen estorekisteriin. 

 

Hanki esto !

Miten yhteystietoni on päätynyt suoramarkkinointilistaan?

Esimerkiksi lehtitilauksien tai muiden puhelimessa  tehtyjen tilauksien kautta on voinut yhteystiedot joutua  suoramarkkinointiin. Sopimuksiinhan on yleensä piilotettu kohta, missä kysytään suoramarkkinointi lupaa, joskus se on voinut kuluttajilta jäädä huomaamatta. Harmillisesti kuluttajien henkilötietoja joutuu eri yritysten listaan montaa eri kanavaa pitkin. Tästä syystä kuluttajien itse on todella vaikea hallita  sitä, että omat tiedot eivät joutuisi yrityksiin, jotka harjoittavat suoramarkkinointia. Yhteystietojen meneminen listalle on mahdollista, vaikka olisitkin asettanut suoramarkkinointikiellon esimerkiksi Ajoneuvohallintakeskukselle ja Väestorekisterikeskukselle kyseisten tilauksien takia. Suosittelemme myös esimerkiksi jos olet hankkimassa puhelinliittymää lapselle, niin laittaa kaikki mahdolliset estot päälle, ettei tule suurta yllätystä laskussa!

Mistä saan telemarkkinointikiellon?

Soitoneston saa itselleen olemalla yhteydessä Väestörekisterikeskuksen estopalveluun, joka estää suoramarkkinoinnin. Voit myös tehdä sen helposti täyttämällä lomakkeen maistraatissa tai verkossa. Soitonesto ei maksa mitään puhelinlaskun lisäksi.

On mahdollista myös kuluttajien tilata itselleen Robinson-Palvelu, jolla pystyy rajoittamaan asiakkuusmarkkinointiliiton jäsenyritysten harjoittamaa suoramarkkinointia (ASML). Kyseistä palvelua ottamassa kannattaa muistaa, että esto ei ole välttämättä voimassa heti samana päivänä. Se taas johtuu siitä, että jäsenyritykset eivät vertaa päivittäin omia kieltolistojaan ASML:n listoihin. Robinson-Palvelu on suositeltavaa tilata nopeasti ja helposti soittamalla, se on voimassa kolme vuotta kerrallaan ja puhelun hinnaksi tulee vain 0,39€ / min+pvm.

Oman Teleoperaattorin kautta on mahdollista kieltää tekstiviestimainonta ja yleensä suositeltavaa on muuttaa oma numero salaiseksi, että ketään ei sitä voi löytää. Nämä palvelut ovat täysin ilmaisia ja useimmiten mahdollista myös päivitttää operaattorin omilla sivuilla kirjautumalla tunnuksilla ja menemällä omien liittymien tietoihin. Kannattaa uutta liittymää ottaessa jo huomioida nämä asiat! Meidän viimeisimmästä artikkelista näet tämän hetken parhaimmat ja suosituimmat puhelinoperaattorit.

Maksulliset markkinointikiellot

Olet varmasti ihmetellyt , kun markkinoille on tullut myös mahdollisuus maksullisiin suoramarkkinointi kieltoa tarjoaviin yrityksiin? Näissä on useimmiten vuosihinta, mutta valitettavasti  voivat myös olla tehottomia. Syy tähän tehottomuuteen johtuu siitä, että suoramyyntiä harjoittavilla yrityksillä ei ole velvollisuutta noudattaa tällaisten yritysten asettamia suoramarkkinointikieltoja. Suosittelemme ottamaan yhteyttä heti paikalliseen kuluttajaneuvontaan, jos epäilet tulleesi huijatuksi.

Listatuista maksullisista palveluista parhaimmaksi on todettu Suomen telemarkkinointiliiton telemarkkinointikielto. Jäseneksi pystyt liittymään helposti lähettämällä ainoastaan yhden tekstiviestin. Telemarkkinointikiellon hinnaksi tulee 6€ / vuosi ja kielto kattaa kaikki kuluttajille suunnatut puhelinmyynnit.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että on kiistelty, kuinka tehokas suomen telemarkkinoinliiton  kielto palvelu on. Jos palvelunkytkemisestä huolimatta sinulle edelleen tulee puheluita, kannattaa olla heti yhteydessä STML:lään, koska se hoitaa asian eteenpäin myös näissä tilanteissa ja reklamoi myyjää. Tarvittaessa vie asian oikeuteen ja tekee  valituksen tietosuojavaltuutetulle.

 

Eli kun maksat kuuden euron vuosimaksun saat:

 

∨ Suoramarkkinointikiellon välittämisen Trafille ja VRK:lle.

Reklamoinnin puolestasi kieltoa rikkovalle myyjälle.

Telemarkkinointikielto puhelinmyynnille.

Ajamme asiaa tarvittaessa puolestasi oiukeudessa.

Soittamisen jatkuessa teemme toimenpideilmoituksen tietosuojavaltuutetulle.

 

Aktivointi onnistuu näillä kolmella eri tavalla:

 

1. Lähetä ESTO tekstiviestillä numeroon 173322

2. TAI maksa jäsenmaksu verkkopankkitunnuksilla 

3. TAI vaihtoehtosesti lähetä puhelinnumerosi  lomakkeella sivuilta. 

 

 

Hanki esto !